Sveučilište u Splitu visoko rangirano na WURI ljestvici svjetskih sveučilišta

Written by on 21/07/2021

Sveučilište u Splitu, jedino iz RH, ove je godine zauzelo 21. mjesto na WURI ljestvici 2021. kao jedno od najinovativnijih sveučilišta na svijetu sa stvarnim utjecajem u kategoriji etičkih vrijednosti te 101-200 mjesto sveučilišta sa stvarnim utjecajem.

Nikada prije nije postojala tako snažna veza između obrazovnih institucija i tržišta rada. Raste broj mladih, inovativnih i fleksibilnih sveučilišta koja osluškuju potrebe suvremenog društva i promptno odgovaraju na njih. Izravna komunikacija s poslodavcima, stručna praksa i angažman znanosti na direktnom razvoju društva kroz tehnologiju, ali s jasno izraženim etičkim vrijednostima, postaju sve relevantniji pri rangiranju svjetskih sveučilišta.

WURI ili “World’s Universities(with) Real Impact“ ljestvica, upravo je jedna od onih koja promovira i ocjenjuje stvarni društveni doprinos sveučilišta kroz inovativne, moderne i sveobuhvatne pristupe stvaranja i distribucije novih znanja s ciljem stvaranja stručnjaka koji stečenim obrazovanjem mogu odgovoriti zahtjevima suvremenog društva.

Za razliku od tradicionalnih ljestvica koje se oslanjaju na podatke anketa sveučilišta i statistika, WURI ljestvice prikupljaju informacije o inovativnim programima na dva različita načina; prvi je putem podnošenja prijava sa samih sveučilišta, a drugi putem prikupljanja podataka metodom Text-Information Analysis (TIA).

Ove je godine svako sveučilište moglo poslati prijavu u jednoj od pet kategorija, Industrijska primjena, Poduzetnički duh, Etičke vrijednosti, Studentska mobilnost i otvorenost te Upravljanje krizama. Sveučilište u Splitu prijavilo je inovativnu praksu društveno korisnog učenja u kategoriji Etičkih vrijednosti, koja uzima u obzir društvenu odgovornost, etiku i integritet inovativnih programa sveučilišta. Ocjenjivala se inovativnost prijave, izvedivost, odnosno omjer troška i koristi te opseg primjene na sveučilištu. U ocjenjivanju su sudjelovali predstavnici sveučilišta koja su sudjelovala u rangiranjima, sveučilišnih liga, medija vezanih uz visoko obrazovanje te WURI evaluacijski odbor.

Bez obzira što prva mjesta još uvijek zauzimaju velika svjetska sveučilišta sa stoljetnom tradicijom poput Massachusetts Institute of Technology ili Stanford University, WURI ljestvica je svoj drugačiji pristup dokazala uvrstivši i neka manje poznata svjetska sveučilišta koja nemaju toliku popularnost, ali su usmjerena na inovativno rješavanje društvenih izazova u svojem okruženju. Stoga posebno veseli da je u takvoj konkurenciji prepoznata inovativnost i društvena odgovornost našeg Sveučilišta.

Društveno-korisno učenje (DKU) je oblik nastave u kojem studenti sudjeluju u radu, projektu ili aktivnosti koja se smatra korisnom za društvo, a najčešće unutar neke od organizacija civilnog društva. Pritom razvijaju interdisciplinarni pristup problemima te uče reagirati na društvene poticaje i probleme. Studenti su u centru edukacijskog procesa, produbljuju stečena akademska znanja te stvaraju znanja i vještine koje će im koristiti u daljnjem životu, ostvarujući pritom ECTS bodove. Ovakve aktivnosti doprinose izgradnji mladih ljudi kao društveno osviještenih i aktivnih građana. U DKU je uključeno 7 sveučilišnih sastavnica i više od 500 studenata te brojne organizacije civilnog društva.


Ultra Split

Hitovi koje voliš

Current track

Title

Artist

Background