Ugostiteljica: Ljudi dolaze u kafiće da bi se opustili, a ne da se stavljaju u okvire
Written by Ultra on 03/09/2021
Početak rujna sa sobom je donio otvaranje unutarnjih dijelova kafića i ostalih ugostiteljskih objekata. U programu Ultra dana provjerili smo stajališta ugostitelja, ali i gostiju.
Podsjetimo, kafići su kompletno zatvoreni krajem studenoga prošle godine, u treći mjesec su se otvorile terase, a tek od jučer otvoreni su i unutrašnji dijelovi – i to pod strogim epidemiološkim mjerama.
Na ulazu u kafić gosti su dužni dezinficirati ruke, a za svakoga gosta moraju biti osigurana najmanje četiri četvorna metra. Maske se nose do stola, a ondje skidaju. Zabranjeno je stajanje za šankom, ali se ondje može sjediti.
Ugostitelji pozdravljaju otvaranje, ali – ne očekuju previše jer je financijska šteta ionako ogromna. U programu Ultra dana razgovarali smo s vlasnicom ugostiteljskog objekta i profesoricom ugostiteljskih predmeta Ivom Lučić.
Ugostiteljski objekti uvijek su bili mjesta za opuštanje i zato je raditi i funkcionirati pod mjerama jako teško, gotovo nemoguće. Ljudi dolaze u kafiće da bi se opustili, a ne da bi se stavljali u okvire. Ne možemo im govoriti da moraju nositi pa skidati maske i slično. To je jako teško. – kazala nam je Lučić.
Na pitanje pozdravlja li otvaranje unutarnjih dijelova objekata, Lučić je rekla: To je sigurno pozitivno, mi kao ugostitelji to pozdravljamo, ali ipak smatramo da će biti teško raditi na taj način jer se ljude mora upozoravati na pridržavanje mjera.
Osim ugostitelja, i gosti su jedva dočekali kompletno otvaranje kafića.
Neka ljudi rade. Kad pogledamo koliko gube prometa, to se mora promijeniti. Ljudi se moraju vratiti svojim poslovima – rekao nam je jedan od naših sugovornika.
Jedva sam dočekala jutros popiti kavu unutra, u najdražem kafiću. Nadam se da će relaksacija mjera ići i u smjeru klubova. Nedostaju mi izlasci. – zaključila je jedna Omišanka.
Ultra dan poslušajte svaki radni dan od 13 do 17. Samo na Ultri Split.