Ljubica Uvodić: Brucoše ne treba plašiti, fakultet je samo stepenica gore

Written by on 03/09/2021

U ponedjeljak počinje nova školska godina, treća po redu pod strogim epidemiološkim mjerama, a sve je bliže i nova akademska godina. U programu Ultra dana psihologinja Ljubica Uvodić-Vranić otkrila nam je kako se nositi sa stresom, a poslala je i važnu poruku svim roditeljima.

Uvodić-Vranić osvrnula se na stres koji se osobito veže uz početak nastave. Mislim da je svaki početak zapravo prekid nečeg ugodnog, odnosno poznatog, a novo nam uvijek donosi nešto nepredviđeno – rekla je psihologinja i dodala: Svaka promjena s jedne strane veseli, ali je i određeni stres.

Svakodnevno svjedočimo da su roditelji i više nego uključeni u obrazovanje djeteta, međutim – kaže ova nagrađivana psihologinja – to nije rješenje. Treba dijete naučiti da postoji odgovornost. Mi djeci možemo napisati lektiru. Doći će vrijeme kad dijete neće imati nas koji ćemo odrađivati stvari umjesto njih. Onda će poslodavac, supruga, bilo tko zahtijevati nešto od našeg sina ili kćeri, a oni to neće znati odraditi jer nema mame i tate koji će tu uskočiti.

I akademska će godina uskoro početi, također pod epidemiološkim mjerama. Ali – i bez pandemije, većini brucoša je fakultet stresan i apstraktan pojam. Kad dođeš na fakultet, onda si gotov – to se previše čuje. To ne smije biti tako. Ne treba nikoga strašiti niti ikome prijetiti. Treba reći – naravno, napravit ćeš sljedeću stepenicu, ali to je normalno. Svi kroz život svjedočimo promjenama. Bilo da idemo iz vrtića u osnovnu školu, iz osnovne u srednju, iz srednje na faks. Treba djetetu reći – to je normalno.

Uvodić-Vranić komentirala je i kako dobro započeti nove godine studija. Svaki početak ima sa sobom jedan psihološki elan – to se zove motivacija. Iskoristimo tu motivaciju jer na početku je volja da nešto napravimo zapravo najveća.

Psihologinja je komentirala i aktualne mjereMislim da je ključno da ne kukamo s djecom, da naučimo dijete kako se prilagoditi. Treba shvatiti da smo svi u istome čamcu.

Za kraj je poslala dosta znakovitu porukuDaj, Bože, da svi što prije skinemo maske – kako ove platnene protiv virusa, tako i one druge koje svi mi ponekad stavljamo – rekla je Ljubica Uvodić-Vranić.

Ultra dan poslušajte svaki radni dan od 13 do 17. Samo na Ultri Split.

FOTO: HRT / Pixabay


Ultra Split

Hitovi koje voliš

Current track

Title

Artist

Background