Hrvat na studiju u Danskoj: Čudno je opet vidjeti kolege uživo, a mjera – nema

Written by on 03/09/2021

Uskoro počinje nova akademska godina, a i ova će – kao i protekle dvije – biti pod striktnim epidemiološkim mjerama. U programu Ultra dana provjerili smo kakvo je stanje u drugim državama, konkretno u Danskoj koja je posljednjih godina jedan od češćih izbora za studiranje.

Od tamo nam se javio student Nikola. Prošla je godina i ondje bila specifična zbog epidemioloških mjera, ali ove je godine situacija drugačija. Na faksu ponovo imamo predavanja svaki dan, ponovo se svi viđamo uživo i ne koristimo Zoom i slične platforme. Čudno je ponovno vidjeti ljude nakon devet mjeseci bez fizičkog kontakta.

U Hrvatskoj u ponedjeljak počinje nova školska, a uskoro i akademska godina. Međutim – pod poprilično strožim mjerama nego u, konkretno, Danskoj. Studiranje u Danskoj ide skroz uživo, bez ikakvih većih restrikcija. Ukinuto je nošenje maski, svuda pa i u školama i fakultetima. Moglo bi se reći da se lakše dišekazao nam je naš sugovornik.

Podsjetimo, u Hrvatskoj će učenici i studenti i dalje morati nositi zaštitne maske te držati distancu. Stručnjaci se slažu da time posebno pati društveni život. U Danskoj to nije slučaj. Gradovi su općenito puno otvoreniji za mlade, ima više festivala, više uličnih događaja nego prije. Mladi češće izlaze u klubove. – prepričao nam je Nikola te zaključio – Iskreno se nadam da će stvari ostati ovakve i da više neće biti potreba za zabranom.

Inače, upravo se na mlade u vrijeme pandemije nedavno osvrnula i psihologinja Ljubica Uvodić-Vranić. Više pročitajte ovdje.

Ultra dan poslušajte svaki radni dan od 13 do 17. Samo na Ultri Split.


Ultra Split

Hitovi koje voliš

Current track

Title

Artist

Background