Završen je festival Ultra Europe: Partijaneri kod nas potrošili 76.500.000 €

Written by on 21/07/2023

Tijekom sedam dana trajanja, festival ULTRA Europe posjetilo je 150 000 obožavatelja koji su stigli iz rekordne 143 zemlje svijeta, među kojima je najviše bilo onih iz Španjolske, SAD-a, Australije, Velike Britanije, Francuske…

Kako bi sve savršeno funkcioniralo u organizaciji je sudjelovalo više od 3 000 ljudi, za posjetitelje je sviralo više od 200 DJ-a na 9 pozornica u 4 grada, među kojima su bili Hardwell, Martin Garrix, Carl Cox, Alesso, Boris Brejcha, Steve Aoki te brojni drugi. Festival je pažljivo pratilo i više od 200 akreditiranih domaćih i inozemnih novinara. Platforma društvenih mreža festivala jedna je od najvećih u regiji – tijekom festivala ostvareno je više od 3 000 000 impresija, a festival se mogao pratiti i putem prijenosa uživo na Facebooku i YouTubeu pa je tako zabilježeno gotovo 4 000 000 korisnika. Ove su brojke svaki dan veće jer se najbolji trenuci i dalje mogu pogledati na svim službenim kanalima festivala, kao i na službenim kanalima izvođača koji imaju milijune fanova. Posebna pažnja i ove je godine bila posvećena sigurnosti posjetitelja, a mali broj intervencija po danu, tijekom splitskog dijela festivala te nijedna na destinacijskom dijelu, potvrđuje da je ovo jedno od najsigurnijih događanja ove veličine.

S rastom festivala i ostvarenim rezultatima, koji su zabilježeni do 2023. godine, procjenjuje se da ukupna potrošnja tijekom ovogodišnjeg izdanja iznosi minimalno 76.500.000 €. To su podaci koji će u narednim danima biti potvrđeni od strane mjerodavnih institucija. Ne čudi stoga da su brojni političari i predstavnici turističkog sektora željeli iz prve ruke osjetiti čaroliju ULTRE – Park mladeži ugostio je ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek, gradonačelnika Splita Ivicu Puljka, državnog tajnika Tončija Glavinu, direktora Hrvatske turističke zajednice Kristjana Staničića te Alijanu Vukšić, direktoricu TZ grada Splita.

Cijeli je prostor ograđen s 9000 metara ograde, postavljeni su posebni zaštitni podovi na tartanu i travi, izgrađene su četiri glavne pozornice, VIP i VVIP lože, brojni šatori, drvene kućice, stepenice, a svi su objekti uzemljeni radi dodatne sigurnosti posjetitelja. Impozantna centralna pozornica ponovno je bila glavna zvijezda u prostoru, a pažnju je privlačila svojom nevjerojatnom veličinom – duga je gotovo 80 m i visoka 22 metra, čime još uvijek drži rekord jedne od najveće pozornice ikad viđene u ovom dijelu Europe.

Jedno od festivalskih osvježenja bio je i spektakularni DRON SHOW, uoči nastupa Martina Garrixa, a čak je 300 bespilotnih letjelica, u uigranoj devetominutnoj koreografiji i uz zvuke poznatih EDM hitova, osvijetlilo splitsko nebo. Bio je ovo impresivni svjetlosni ples i pravo čudo tehnologije koje u ovim razmjerima nikad nije predstavljeno u Europi. Pirotehnika broji više od 3500 različitih artikala, a potrošene su i sve količine CO2 boca koje su se mogle pronaći u Hrvatskoj, njih gotovo 400.

Svi oni koji nisu bili u mogućnosti posjetiti ULTRU i uživati u nastupima najboljih svjetskih DJ-a mogu poslušati setove ovogodišnjih izvođača na službenom Youtube kanalu, na kojem će se krajem godine naći i službeni dokumentarni film o devetom izdanju najvećeg festivala elektroničke glazbe u Hrvatskoj.

Organizatori uskoro kreću s pripremama jubilarnog desetog izdanja koje će, ne sumnjamo, biti još veće i još luđe. Sve informacije se, osim na službenoj stranici www.ultraeurope.com, mogu pronaći i na Facebook stranici festivala, Twitter profilu i Instagram profilu.


Ultra Split

Hitovi koje voliš

Current track

Title

Artist

Background