Predstavljeni prvi govornici Green Future konferencije u Splitu

Written by on 01/02/2022

Pod pokroviteljstvom Rimca i Infobipa 9. i 10. lipnja u Splitu okupit će se hrvatski i globalni tehnološki lideri i pokušat doć do odgovora Top teme 2022: Može li Hrvatska biti prvak zelene tranzicije i što to znači za tvrtke, institucije, gradove ili općine i kako sve skupa financirati?

Početkom lipnja Split će postati centar razmjene znanja, iskustava, novih tehnologija i rješenja, ali i inovativnih politika na temu zelene tranzicije, procesa koji u narednim godinama i desetljećima predstavlja imperativ za gospodarstvo Hrvatske, Europske unije i ostatka svijeta. Naime, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu 9. i 10. lipnja ove godine održat će se konferencija Green Future, na jednom mjestu okupit će „najbolje od Hrvatske“ te one koji su tehnološki i javnim politikama znatno ispred, kako bi se ubrzali procesi u ovom dijelu Europe.

Datum konferencije nije slučajno odabran: u novom programskom razdoblju na raspolaganju su znatna bespovratna sredstva kojima Europska unija želi potaknuti održiva ulaganja, inovacije i otvaranje novih radnih mjesta u Europi te pravednu tranziciju kako bi ostvarila cilj o klimatskoj neutralnosti do 2050. godine. Prilika je to koja se ne smije propustiti.

Sudionici konferencije imat će priliku poslušati Matiju Žulja, osnivača AGRIVI-ja, startupa za digitalne inovacije u poljoprivredi koji je osigurao preko 50 milijuna kuna investicija i danas pomaže tvrtkama diljem svijeta da proizvode hranjivu, zdravu i održivo proizvedenu hranu digitalizacijom poljoprivredne proizvodnje i lanaca opskrbe poljoprivrednim proizvodima. Federico Christophoroni, također jedan od govornika, suosnivač je i izvršni direktor Eutopije, platforme s više od 16 tisuća startupa u Europi koji razvijaju rješenja za klimatske promjene. Platforma ujedno pruža podatke, uvide i softverske alate koji pomažu kreatorima politika, investitorima i korporacijama u donošenju informiranih odluka. Ivica Puljak, gradonačelnik Splita, fizičar s međunarodno priznatom karijerom, dugogodišnji zagovornik popularizacije znanosti i primjene novih tehnologija, sudjelovat će na panelu o javnim politikama zajedno s predstavnicima europskih gradova koji su već sada postigli rezultate koji nas tek očekuju. O suradnji javnog i privatnog sektora mnogo toga može se naučiti od Stephanie E. Trpkov – poduzetnice, investitorice i dugogodišnje konzultantice u Svjetskoj banci na područjima konkurentnosti i energetike. Specijalizirana je za niskougljičnu tranziciju, digitalnu transformaciju i pametne gradove, a Europska komisija izabrala ju je kao vodeću stručnjakinju za dva od ukupno tri hrvatska grada uključena u inicijativu “100 Intelligent Cities Challenge”.

„U Splitu ćemo okupiti globalne i hrvatske tehnološke lidere, tvrtke, institucije, donositelje odluka, znanstvenike i ostale dionike iz sektora održivog razvoja. Cilj nam je osvijestiti i naučiti što sve obuhvaća zelena tranzicija, kako je financirati i kako provoditi učinkovite javne politike koje će dovesti do promjene ponašanja, brže primjene tehnoloških inovacija i ispunjenja zadanog cilja o klimatskoj neutralnosti do 2050. godine. Konferencija je usmjerena na tehnologiju, ali nikako nećemo zanemariti ljude – donositelje odluka, poduzetnike lidere i građane. Od nas sve kreće i na nama završava. Želimo otvoriti prostor za nove poslovne suradnje i investicije, predstaviti najbolje primjere javnih politika i promjena u razmišljanju i poslovanju koje nas očekuju, koje su zapravo već tu“, poručili su članovi organizacijskog odbora koji čine tvrtke Green Summit, Profico, digitalna agencija s dugogodišnjim iskustvom u razvoju tehnoloških alata iz područja pametnih gradova, te VAJT, nagrađivana PR agencija za odnose s javnošću.

Od sada možete posjetiti web konferencije na kojem će u narednom razdoblju biti predstavljena agenda konferencije i svi govornici, a započela je i prodaja ulaznica.

Green Future konferenciju podržavaju dvije vodeće hrvatske tech kompanije – cijelo događanje je powered by Rimac Group, challenge partner natjecanja startupa je Infobip, a događanje podržava i Grad Split.

Tagged as

Ultra Split

Hitovi koje voliš

Current track

Title

Artist

Background