Najveći splitski mural je posvećen morskom pužu!

Written by on 18/06/2021

U parku na Blatinama je u petak svečano otvoren mural veličine 300 kvadrata s prikazom najvećeg malog morskog puža, nastao prema fotografiji Pere Ugarkovića, zaljubljenika u podvodni svijet. Mural su oslikali splitski akademski slikari i street artisti Luka Duplančić i Ivan Svaguša.

Zid zgrade na adresi Ulica Antuna Branka Šimića 70 u Splitu, oslikan je u sklopu jedinstvenog edukativno-umjetničkog projekta s ciljem očuvanja Jadranskog mora i svih njegovih bića.

U stvarnom životu ovaj pužić je veličine 12 mm i može se vidjeti na dubinama od 5-10 m. Iako sićušan, ima svoju svrhu te sudjeluje u osiguravanju ravnoteže morskih ekosustava. Ako uništimo jedan organizam, uništili smo i onaj idući koji ovisi o njemu. A u tom lancu nalazimo se i mi ljudi.

Intenzivni ribolov, onečišćenje, uništavanje obale betonizacijom i nasipavanjem plaža: sve to čini veliki pritisak na mora i oceane. U Jadranskom moru žive brojne vrste. Neke lovimo za hranu, a druge ne vidimo, jedne tek otkrivamo, a neke će biti sve teže upoznati. Među njima su i maleni morski puževi, spektakularni morski organizmi. Šarenilo vrsta unutar ove skupine odraz je jedinstvene bioraznolikosti čije je razumijevanje jedna od puzzli u slici očuvanja našeg mora. Svaka vrsta ima svoje mjesto i ulogu u ekosustavu – svaka vrsta doprinosi ravnoteži i otpornosti našeg Jadrana. Na nama je da ih sačuvamo jer o njima ovisi i naš opstanak na Zemlji.

Produkciju murala je provela WWF Adria – svjetska organizacija za zaštitu prirode, sufinanciran je sredstvima Europske unije, te u suradnji s Gradskim kotarom Blatine, Turističkom zajednicom grada Splita te Splitsko-dalmatinskom županijom – Upravnim odjelom za turizam i pomorstvo. Mural je nastao u sklopu paneuropskog projekta Fish Forward u svrhu podizanja svijesti o društvenim i ekološkim utjecajima konzumacije proizvoda iz ribarstva, te WWF-ova projekta Transforming Mediterranean Small Scale Fisheries u čijem se središtu interesa nalaze priobalni ribari diljem Sredozemlja.

Dodajmo da su mural na zaslonima pametnog telefona i tableta uz pomoć animacije oživjeli Mate Žaja i Duje Stojak. Večernja proslava uz glazbu i druženje u parku ispred murala je u petak, 18.6. od 18-23 h. Link za event na Facebooku ovdje!


Ultra Split

Hitovi koje voliš

Current track

Title

Artist

Background