Najdepresivniji je dan u godini. Psihologinja Romilda Roje: Posvetite svaki dan barem pola sata sebi

Written by on 17/01/2022

Treći ponedjeljak u godini već tradicionalno slovi kao “Blue Monday”, odnosno najdepresivniji dan. Razlozi tome su brojni, od kraja blagdanskoga doba preko plaćanja računa sve do završetka godišnjih odmora i povratka u svakodnevicu. Ugledna splitska psihologinja Romilda Roje za Ultra jutro objasnila je zašto dolazi do ovakvoga fenomena te kako izbjeći siječanjsku depresiju.

– Kad se govori o tom depresivnom ponedjeljku, to nije toliko znanstveno dokazano, razlog za to je tzv. amerikanizacija sreće. Nameće nam se da uvijek moramo biti sretni i zbog toga konstruiramo različite pojave – kaže nam ova stručnjakinja.

Biti generalno sretan ne znači da ne možemo nikada imati loša raspoloženja, poručuje te dodaje:

– Mi svi imamo bolja i lošija raspoloženja. Činjenica je da kod velikoga broja ljudi od jeseni do proljeća bude malo više tih sniženih raspoloženja, ali ne mora to nužno uvijek biti depresija. Ona ima svoje karakteristike – objašnjava nam.

Međutim , od svih mjeseci u godini, u siječnju doista ima najviše motiva za biti sniženoga raspoloženja, psihologinja nam je otkrila i zašto:

– Više smo kući, zatvoreni smo, manje izlazimo, manje se družimo, primamo manje sunčeve energije. Lučimo manje serotonina. Dakle, faktor je sreće doista malo snižen. Ali to je normalno, to nije izolirana pojava – sa sigurnošću nam tvrdi obožavana stručnjakinja.

Iako su takva niža raspoloženja na dnevnoj, mjesečnoj, čak i godišnjoj razini normalan dio života, to ne znači da ih ne možemo mijenjati nabolje. Psihologinja Roje otkrila nam je zlatni savjet za izbjegavanje siječanjske depresije:

– S obzirom na pandemijsku situaciju, nema univerzalnoga recepta jer je svatko od nas individua za sebe. Ali – barem pola sata dnevno svatko od nas neka posveti sebi. Radimo nešto što nas opušta. Različite ljude opuštaju različite stvari, ali svatko može pronaći nešto. Slušanje glazbe, gledanje filmova, kupanje u kadi, trčanje, bicikliranje, dakle ono što opušta, na to se trebamo fokusirati barem 30 minuta u danu – zaključila je Romilda Roje.

Ultra jutro poslušajte svaki radni dan od 8 do 12, samo na Ultri Split.

FOTO: Pixabay.com


Ultra Split

Hitovi koje voliš

Current track

Title

Artist

Background