Izložba “Judita u zlatovezu” u Kaštelima do kraja mjeseca!

Written by on 28/09/2021

Izložba Judita u zlatovezu kaštelanske umjetnice Mirjane Ojdenić može se razgledati do 30. rujna 2021. g. u odjelu Gradske knjižnice Kaštela u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću.

Izložbom Judita u zlatovezu Gradska knjižnica Kaštela i Mirjana Ojdenić dale su svoj doprinos promicanju hrvatske književne baštine i Marku Maruliću u Godini Marka Marulića i Godini čitanja

Mirjana Ojdenić se vezenjem i izradom kaštelanskog zlatoveza bavi već više od dvadeset godina, a njenu ljubav prema zlatovezu, kaštelanskoj baštini i kaštelanskoj tradicionalnoj nošnji prepoznali su mnogi, i u njenim rodnim Kaštelima, i u Hrvatskoj, ali i širom svijeta.

Izrađujući torbice ukrašene zlatovezom, kao i ručno rađene slike, haljine, pojaseve te muške i ženske kravate ova kaštelanska umjetnica trudi se sačuvati kaštelansku tradiciju izrade zlatoveza od zaborava. Motive koje koristi pri tkanju zlatoveza crpi iz bogate hrvatske kulturno-povijesne baštine pa se tako na njenim radovima najčešće mogu vidjeti zlatovezom istkani hrvatski pleter, šahovnica, obla glagoljica, cvijeće te prigodni stihovi iz najpoznatijih književnih djela hrvatskih književnika.

S obzirom na kreativnu postavu, izložba je odlična prilika za sve generacije – pogotovo mlade ljude koji žele na primjerima upoznati nešto drugačiju vrstu umjetnosti.


Ultra Split

Hitovi koje voliš

Current track

Title

Artist

Background