Cvijeta Senta o govoru mržnje: Ne treba ga izbjegavati, već osuditi i suprotstaviti mu se

Written by on 27/01/2022

Gdje treba postaviti granicu i reći “Dosta je” te kada je potrebno reagirati, otkrila je Cvijeta Senta iz Centra za mirovne studije u programu Ultra jutra.

Javnost danima ne prestaje pričati o bendu Tram11 s kojima je izdavačka kuća prekinula suradnju nakon što se njihov album našao na meti kritika za govor mržnje. U isto vrijeme, u medijima sve češće čujemo razne uvrede koje dolaze čak i od političara. Cvijetu Sentu iz CMS-a pitali smo kako uopće definirati govor mržnje.

On obuhvaća sve oblike izražavanja koji promiču, potiču ili podržavaju ksenofobiju, homofobiju, antisemitizam rasizam i slično. Dakle, svaki oblik ponašanja koji se temelji na diskriminaciji, netoleranciji i sličnome – objasnila nam je.

Međutim, nije svaka uvreda ujedno i mržnja koja se sankcionira.

– Važno je naglasiti da nije svaki govor mržnje kažnjiv i nije svaki jednako opasan. Ako govor mržnje sadrži karakteristike osoba ili skupina na temelju predrasuda, to je ipak zaštićeno slobodom izražavanja. To može izazvati osudu, ali ne i progon – objasnila nam je i dodala kako u zadnje vrijeme svjedočimo sve više situacija koje ipak pozivaju na nasilje.

Takav govor zasigurno treba osuditi i ograničiti. To razorno djeluje na društvo jer mu je cilj zaplašiti dio društva.

Kada se spominje ograničavanje govora mržnje, često se uz to veže i pojam cenzure. Ovih dana svjedočili smo i dva slučaja u kojima se zbog komentara na Facebooku završilo na policiji. Senta nam kaže:

Uklanjanje govora mržnje nije cenzura. Međutim, ono što cenzura jest je uklanjanje sadržaja koji ne prouzročava negativan učinak na manjine i ranjive skupine, već netko na poziciji moći uklanja sadržaj koji nije u skladu s njegovim mišljenjem – sa sigurnošću nam je ustvrdila.

Osvrnula se i na društvene mreže.

Dobro je da su ljudi opušteni i da izražavaju svoje mišljenje. Međutim, treba biti svjestan da sve što napišemo ipak ostaje zabilježeno. Treba imati granicu. Trebamo razmišljati da ćemo za deset godina morati gledati to što smo objavili – upozorila je ova poznata aktivistkinja.

Glavno je pitanje – kako u današnje vrijeme izbjeći govor mržnje. Senta na to kaže:

Takve sadržaje ne treba izbjeći, već ih osuditi i rastaviti na sastavne dijelove. Treba se suprotstaviti narativu mržnje i zaštititi one na koje se verbalni napad odnosi, a možda nisu u poziciji da se sami brane – poručila je i dodala kako je svjesna da nije ugodno izložiti se mrziteljskim napadima.

Važno je krenuti od sebe. Zapitajmo se što ne bismo željeli čitati o sebi i svojoj obitelji i te stvari nemojmo pisati ni o drugima – zaključila je Cvijeta Senta iz Centra za mirovne studije.

Ultra jutro poslušajte svaki radni dan od 8 do 12, samo na Ultri Split.

FOTO: N1/Screenshot


Ultra Split

Hitovi koje voliš

Current track

Title

Artist

Background