TikTok ekspert Dario Marčac za Ultra jutro: Neki influenceri iskorištavaju mlade i preko “giftanja” zarađuju novce

Written by on 28/01/2022

Jedna od najpopularnijih društvenih mreža, TikTok, ovih se dana našla na meti zbog opcije koja je uzrokovala brojne neželje troškove. Što je “giftanje” i kako influenceri motiviraju djecu i mlade na neželjeno trošenje novca objasnio nam je u programu Ultra jutra popularni TikToker Dario Marčac.

Zamislite situaciju. Pratite omiljenog influencera na prijenosu uživo, a on od Vas traži svega par klikova na par emotikona. I onda stigne stanje na računu s kojeg je skinuto stotinu, dvjesto, tisuću kuna. Upravo je takva opcija koju nudi TikTok u posljednje vrijeme zaokupila pažnju javnosti.

Na našem je području posebno popularno to “giftanje”. Ako ste u posljednje vrijeme s ekrana mobitela Vašeg djeteta čuli “Tapkajte, tapkajte”, to su zapravo influenceri koji pozivaju gledatelje da im pošalju digitalni poklon – objasnio nam je ovaj mladi stručnjak za TikTok.

Zajednica TikTokera, uključujući i mene, generalno osuđuje takvo ponašanje. Dva TikTokera se nadmudruju na live eventima i na taj način potiču mlade da navijaju za njih slanjem poklona. Važno je napomenuti da pokloni nisu besplatni niti jeftini i u tih sat vremena može se zaraditi velika količina novca – poručio je te pozvao sve mlade, ali i roditelje da provjere postavke svojih uređaja te provjere jesu li kartice povezane s mobitelom kako ne bi došlo do trošenja pola mjesečne plaće.

Marčac, kojeg na TikToku prati preko 550 tisuća ljudi, naglašava kako je u kreiranju sadržaja potrebno misliti na mlade ljude koji su većinska publika.

Postoji opasnost da djeca mogu razviti nerealna očekivanja o tome kako bi trebala izgledati i ponašati se u aplikaciji kako bi postali sljedeća zvijezda. Mogu imati osjećaj neadekvatnosti ili niskoga samopouzdanja, a možda čak i postati podložni određenim mišljenjima.

@dariomarcac

PRANKALI ME NA LIVEU!! 😂😂 #ultrasplit @ultrasplit

♬ original sound – Dario Marčac

Već od početka korištenja ove društvene mreže, potrebno je misliti na sigurnost.

Kada se preuzme aplikacija TikTok, korisnici mogu vidjeti sadržaj bez postavljanja profila. Međutim, algoritam nije u mogućnosti preporučiti sadržaj koji želimo vidjeti, a u nekim slučajevima čak nam izbacuje neprimjeren sadržaj. Upravo zbog toga, preporučam otvoriti profil i imati kontrolu nad njim – zaključio je Dario Marčac.

Inače, Dario Marčac nedavno je bio i gost uživo na Ultri Split, evo kako se snašao u igri “This or that” pogledajte ovdje.

Ultra jutro poslušajte svaki radni dan od 8 do 12, samo na Ultri Split.

FOTO: Instagram/Dario Marčac


Ultra Split

Hitovi koje voliš

Current track

Title

Artist

Background