Rasprava o stanju Europske unije: Ursula von der Leyen održat će posljednji govor pred izbore

Written by on 09/09/2023

U srijedu u 9 sati predsjednica Komisije Ursula von der Leyen održat će svoj posljednji govor o stanju Europske unije prije europskih izbora.

Devet mjeseci prije sljedećih izbora za Europski parlament, predsjednica Ursula von der Leyen iznijet će prioritete svoje Komisije do kraja mandata. Očekuje se da će se usredotočiti na snažniju i otporniju Europsku uniju, na kontinuiranu potporu EU-a Ukrajini u ratu protiv ruske agresije, energetsku sigurnost i energetsku neovisnost EU-a, zelenu i digitalnu tranziciju EU-a te na zaštitu temeljnih vrijednosti EU-a. 

Zastupnici će u svojim reakcijama ocijeniti rad Komisije i njezine planove za sljedeću godinu te predstaviti vlastite prioritete.

Pred zastupnicima je bogat dnevni red:

  • Parlament će usvojiti novo zakonodavstvo kako bi se povećala upotreba energije iz obnovljivih izvora u skladu sa zelenim planom EU-a i inicijativama REPowerEU.
  • Nakon rasprave u ponedjeljak, Parlament će u utorak održati konačno glasanje o mjerama zaštite potrošača od duga na kreditnim karticama, prekoračenja na računu i neprikladnih kredita.
  • U utorak će se raspravljati, a u srijedu glasati o novim pravilima za poboljšanje kvalitete zraka u Uniji, a time i čišći i zdraviji okoliš.
  • Zastupnici će u četvrtak glasati o planovima za povećanje opskrbe strateškim sirovinama, što je ključno za osiguravanje tranzicije EU-a prema održivoj, digitalnoj i autonomnoj budućnosti.
  • Raspravljat će se i glasati o novim pravilima za poticanje zemalja EU-a za zajedničku nabavu obrambenih proizvoda i potporu obrambene industrije EU-a.

Cijeli dnevni red dostupan je ovdje.

Prijenos Sjednice pratite ovdje.


Ultra Split

Hitovi koje voliš

Current track

Title

Artist

Background