CECIIS 2023: Digital human tema je jedne od najvažnijih konferencija koja stiže u Hrvatsku!

Written by on 09/09/2023

Trideset i četvrto izdanje Međunarodne konferencije Central European Conference on Information and Intelligent Systems – CECIIS 2023 održat će se ove godine ponovno u Dubrovniku od 20. do 22. rujna. Glavna tema ovogodišnje konferencije je Digital Human, a glavni organizator je Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu (FOI), dok su partneri i Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) te Fakultet prometnih znanosti (FPZ) sa Sveučilišta u Zagrebu te Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (FERIT) i Sveučilište u Dubrovniku (UNIDU). Na konferenciju stižu eminentni znanstvenici i istraživači Lode Lauwaert i Damir Bogdan, koji će održati pozvana predavanja.

Glavna tema konferencije – Digital Human

Pojam ‘digitalni čovjek’ (eng. Digital Human) uključen je u široko područje tema povezanih s interakcijom ljudskih bića u digitalnom okruženju koje se razvija. Društvo se mijenja zbog digitalnih tehnologija i mi kao ljudi živimo dio svojih života na društvenim mrežama, u metaverzumu te komuniciramo s umjetnom inteligencijom. ChatGPT je važna prekretnica u razvoju umjetne inteligencije, ali i u evoluciji ‘digitalnih ljudi’. Još uvijek nismo sigurni u utjecaj ovih naprednih tehnologija na obrazovanje, tržište rada, gospodarstvo, ljudska prava i mnoga druga područja. Stoga konferencija CECIIS 2023 okuplja istraživače koji će predstaviti svoja istraživanja i razmijeniti svoje rezultate i ideje.

Program konferencije

Bogat trodnevni program konferencije za sve sudionike uključuje predavanja dvaju cijenjenih europskih predavača.

Sa sveučilišta KU Leuven na konferenciji će na temu Ethics ofrisk in the context of AI govoriti prof. dr. sc. Lode Lauwaert, dok će temu How Technologies of tomorrow will impact ourIndustries today – an overview about Quantum Computing obraditi Damir Bogdan, CEO Centra izvrsnosti za kvantno računalstvo i umjetnu inteligenciju, QuantumBasel iz Švicarske.

Sudionike očekuje i panel rasprava s atraktivnom temom Science and AI koju će moderirati prof. dr. sc. Neven Vrček, predsjednik Programskog odbora konferencije CECIIS 2023 i profesor na FOI-ju. Panelisti su Damir Bogdan (CEO QuantumBasel, Švicarska), prof. dr. sc. Blaženka Divjak(Sveučilište u Zagrebu, FOI), prof. dr. sc. Tomislav Matić (Sveučilište Josip Juraj Strossmayer, Osijek, FERIT) te prof. dr. sc. Enrique Mu (Carlow University, SAD).

Sudionici konferencije iz Europe i SAD-a imat će prilike upoznati međunarodne projektne timove i rezultate njihovih istraživačkih i znanstvenih projekata u sklopu tzv. projektne oaze (eng. Project Oasis) te sudjelovati na međunarodnoj radionici na temu sve atraktivnijih kratkih intenzivnih programa mobilnosti (Mastering Blended Intensive Programs– insights and trends!) pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Martine Tomičić FurjanUz to, bit će održana i stručna radionica nazivaTabletop exercise in responding to information securityincidents involving a ransomware attack koju će voditi prof. dr. sc. Đorđe KrivokapićAndrea Nikolić i Ivona Živković. Također na konferenciji će biti predstavljen međunarodni konzorcij istraživačke infrastrukture Bloxberg, koji se temelji na blockchain tehnologiji.

Tagged as

Ultra Split

Hitovi koje voliš

Current track

Title

Artist

Background