Nema kraja Crvenim nosovima: klaunovidoktori pokrenuli europski projekt ClowNexus

Written by on 01/02/2022

U zahtjevnoj i pandemijskoj godini 2020. pokrenuli su ClowNexus – trogodišnji europski projekt s ciljem proširivanja umjetničkoga rada klaunovadoktora koji pred sebe stavljaju nove izazove i odlučno se bave ranjivim skupinama koje također imaju pravo na kulturne sadržaje.

ClowNexus je trogodišnji projekt u kojem osam iskusnih europskih klaundoktorskih organizacija želi detaljnije istražiti kako se klauniranje i humor u zdravstvu mogu koristiti za razvoj snažnijih društvenih veza i omogućiti bolju komunikaciju s osobama koje žive s demencijom, djecom s poremećajem autističnog spektra i njihovim skrbnicima.

Klaun u zdravstvu svojoj publici omogućuje pristup kulturi bez ikakvih očekivanja, olakšava trenutke međuljudskog povezivanja na dubljoj razini i daje prostor za izražavanje vlastitog kreativnog potencijala.

Svoje iskustvo u Domu za starije osobe „Park“ u Zagrebu podijelila je Irena Kolar Vudrag, poznatija kao doktorica Maštalić:

„Gospođa ‘I’ uvijek sjedi sama i distancirana je od ostalih korisnika, te je nitko nije nikada vidio da se smije ili smiješi, ovoga puta se otvorila nakon postepenog upoznavanja, a na kraju našeg razgovora se smijala, bila je vedra i otvorila je svoje srce i mogla sam joj postati bliža. Medicinski djelatnici nisu mogli vjerovati.“, kazala je Irena naglasivši da joj je to samo jedna od priča koje su joj u srcu.

Zahvalne su za svoja iskustva klaunese koje provode umjetničko istraživanje u Dječjem vrtiću „Bajka“ u četiri grupe u kojima su isključivo djeca na spektru, a u kojima su klaunese sestra Livadić (Petra Bokić) i doktorica Lila (Nina Sabo) pronašle svoju malu oazu za učenje i istraživanje.

„Svakim dolaskom donesemo svoj crveni nos, neku zaigranu melodiju i ritam, kako bi se najavile i dale svakom djetetu dovoljno vremena da nas čuje, vidi i na svoj se način pripremi na energiju, boje i zvukove koje unosimo u njihov prostor.

Marame postaju partner za igru i onima koji nemaju potrebu za igru s drugom osobom, a veliki šareni padobran prijevozno sredstvo preko duge. Neki glazbeni instrumenti su finog okusa, neki finog mirisa, a neki proizvode najavangardnije zvukove, pogotovo kada ih sviramo svi zajedno.“, ispričala je razdragano Nina Sabo u iščekivanju novih susreta.

Inače, klaunovidoktori su nedavno gostovali u programu Ultra jutra, što su nam tada otkrili, pročitajte ovdje.

FOTO: PR


Ultra Split

Hitovi koje voliš

Current track

Title

Artist

Background