Crveni nosovi za Ultra jutro: Najteže priče dolaze s Intenzivne, dijete nas je molilo da se vratimo

Written by on 20/01/2022

Crveni nosovi organizacija su koja iz dana u dan pacijentima u bolnicama donosi dozu radosti, smijeha i razbibrige te stavlja osmijeh na lice. U programu Ultra jutra Zoran Vukić otkrio nam je što čini pravoga klaunadoktora, ali i najljepše uspomene koje je doživio u svome poslu.

– Najbitnije je da klaundoktor bude čovjek. Sa svim svojim vrlinama i manama. Najvažnije je njegovati ispravne vrijednosti, onda nam nema kraja – objašnjava nam naš sugovornik i dodaje: Što više vještina čovjek ima, što više njima barata, to je bolji klaun.

Vještine koje krase Crvene nosove su gluma, pjevanje, plesanje, sviranje, ali i brojne druge. Neupitno je kako se radi o izrazito teškome poslu, ali sa sobom donosi brojne lijepe trenutke. Zoran se za Ultra jutro prisjetio najupečatljivijih.

Doista ima nevjerojatnih uspomena. U pamćenje mi se urezala rečenica jedne curice kojoj smo pravili društvo na odjelu. Vrlo je kratko pitala ‘Hoćete li i sutra doći opet?’. Ma ako treba, dolazimo i kućama. Drago nam je da djeci uljepšavamo teške trenutke – poručio je.

Međutim, osim lijepih, njihov posao donosi i teške, bolne trenutke.

Na intenzivnim odjelima situacija je najkomornija moguća. Čuje se samo zvuk aparata za održavanje života. Eventualno šaputanje. Osluškujući kako diše odjel, uvodimo našu igru. Najčešće su to nekakvi glazbeni segmenti kojima nježno dajemo do znanja pacijentima da nisu sami.

Rad na Odjelu intenzivne njege

Ondje se ispisuju priče od kojih se steže srce.

Dok smo svirali, vidjeli smo nježan pokret malenoga bića zamotanoga u zavoje. Prišli smo bliže i pitali kako možemo pomoći, to malo biće zvalo nas je još bliže. Kad smo se dječaku skroz približili, on je samo tiho prošaputao ‘Još, svirajte još’. To nam je dalo motivacije za narednih deset godina rada – s osmijehom nam govori ovaj dugogodišnji klaundoktor.

Utjecaj pandemije

Pandemija koronavirusa utjecala je na svaki aspekt života pa tako i na Crvene nosove.

Biti klaundoktor u današnje vrijeme izazovan je pothvat. Međutim, vrlo smo prilagodljivi, a često i inovativni u svojim pristupima. Morali smo pronaći način kako doći do svojih korisnika. Poslužili smo se raznim online mogućnostima – otkrio nam je.

Međutim, ova vrijedna ekipa vjeruje kako situacija neće zauvijek biti ovakva:

Očekujemo normalizaciju naših programa i vraćanje u puni pogon. Već sad stvari idu nabolje. Vraćeni smo u bolnice i u domove za starije, polako, ali sigurno vraćamo se starome normalnom – optimistično govori.

Potraga za novim članovima

Klaunovidoktori traže nove članove, a u Splitu organiziraju audiciju za sve zainteresirane, i to ove subote i nedjelje, od 9 do 17 sati u Domu mladih. Zoran nam je predstavio detalje oko prijava.

Imamo vremena za prihvatiti neke od kandidata, iako je zadnji trenutak. Prijave se šalju na našu info adresu, a mora sadržavati umjetnički CV na engleskome jeziku s priloženom fotografijom – poručio je i dodao kako će audicije trajati puna dva dana.

Važno je naglasiti kako zainteresirani za prijavu ne moraju nužno biti profesionalni umjetnici – zaključio je Zoran Vukić iz organizacije Crveni nosovi.

Ultra jutro poslušajte svaki radni dan od 8 do 12, samo na Ultri Split.


Ultra Split

Hitovi koje voliš

Current track

Title

Artist

Background