Četvrto međunarodno studentsko biennale

Written by on 05/07/2021

Cilj sva tri dosadašnja izdanja ove manifestacije bio je predstaviti i promovirati stručnoj i široj javnosti visoku razinu studentskih rješenja u polju umjetnosti suvremenih praksi.
Promocija studenata kao nadolazeće snage i potencijala u kulturnim i umjetničkim događanjima na nacionalnoj i međunarodnoj razini trebao bi biti vitalni interes svih nas.

Stoga organizatori nastoje proširiti pozitivnu i dinamičnu klimu osječkog Sveučilišta, Akademije za umjetnost i kulturu te Umjetničke akademije u Splitu kao važnih točaka kulturno-umjetničke slike na znatno širu hrvatsku i međunarodnu razinu, a u suradnji s istaknutim i referentnim izložbenim prostorima. Na taj način i partnerske institucije (ovoga puta to je Multimedijalni kulturni centar u Splitu) bivaju obogaćene atraktivnim kulturnim proizvodom s potpisima pripadnika najmlađe i najkreativnije generacije umjetnika-studenata.

Četvrto međunarodno studentsko biennale pozvalo je mlade umjetnike da budu svoji vlastiti kritičari da budu iskreni prema sebi i da sami izaberu ono najbolje što su ikada napravili, u bilo kojem mediju i bilo kojoj tehnici – da odaberu svoj najveći hit. Sudionicima je ponuđena jedinstvena prilika da pokažu najbolje od sebe, da se potpuno razotkriju bez ograničenja i skrupula. Recentno izdanje biennala želi biti svojevrsni reality check u vremenu bremenitom suprotnostima: od najrazličitijih fizičkih ograničenja do ekstaze internetske komunikacije.

Na ovogodišnji otvoreni poziv prispjelo je više od 160 prijedloga studenata umjetničkih akademija iz cijele Europe i nekoliko iz Australije. Broj prijavljenih radova, a još više njihova kreativna snaga, svjedoče o tome da se biennale profilirao u respektabilnu umjetničku manifestaciju. Prosudbeno povjerenstvo sačinjavali su Vedran Perkov s Umjetničke akademije u Splitu te Miran Blažek, Domagoj Sušac, Ana Petrović i Krešimir Purgar s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Povjerenstvo je odlučilo ovoga puta prezentirati radove 27 umjetnika iz Australije, Engleske, Hrvatske, Nizozemske, Njemačke, Slovenije, Srbije i Švicarske.

 

Organizatori Međunarodnog studentskog biennala u budućnosti ga ne vide vezanog za jednu lokaciju nego ga žele razvijati prema sredinama sa živom umjetničkom i urbanom scenom. Cilj im je da ova manifestacija postane ‘’mobilna’’, tj. da nakon gostovanja u hrvatskim gradovima prethodnih godina u budućnosti prijeđe nacionalne granice i postane pravi europski izložbeni brend s hrvatskim korijenima.

Otvorenje izložbe održat će se 13. srpnja u MKC-u u 20h kada će i biti proglašen/a dobitnik/ca nagrade Ivan Ladislav Galeta te dobitnici/e dvije jednakovrijedne nagrade ovogodišnjeg Međunarodnog studentskog biennala. Dobitnicima nagrada bit će omogućena realizacija samostalnih izložbi u Osijeku u 2022. godini.
Izložba će se moći pogledati do 28. srpnja svakim radnim danom od 18 do 22 sata.Ultra Split

Hitovi koje voliš

Current track

Title

Artist

Background