Utakmica Delmata i Rimljana

Written by on 14/07/2021

Sama utakmica je predstava koja nas vraća u doba prvog stoljeća iz kojeg datira spomenik kraj Trilja i koji ukazuje na početke stvaranja današnje igre nogomet.
Revijalna utakmica između Delmata i Rimljana koja će se odigrati 25.07.2021.na Trgu dr. Franje Tuđmana u 21 sat u Sinju osmišljena je oslanjanjem na povijesne činjenice povezane s nadgrobnim spomenikom sedmogodišnjega rimskoga dječaka Gaja Laberija pronađenim na nalazištu Tilurium kraj Trilja.
Taj dječak u ruci drži loptu istu kakvom se i danas igra nogomet i smatra se dokazom da se prvi nogomet u Europi igrao baš u Cetinskoj krajini. Samostalni umjetnik Dean Poljak, u svrhu promicanja teorije o nastanku nogometa na ovim prostorima, izradio je repliku nadgrobnog spomenika i osmislio igru prilagođenu vremenu njegovog nastanka.
Utakmica je predstava komičnog karaktera, s pravilima igre koja su izmišljena u duhu antičkog vremena. Glavni glumci su car Dioklecijan i carica Priska sa svojim savjetnicima, okruženi stražarima i vojnicima u loži. Na terenu su glazbari, sudac, deset delmatskih igrača i deset rimskih igrača, svi odjeveni u izvorne kostime.
Organizator događanja je Udruga PKD “Gaj Laberije”


Ultra Split

Hitovi koje voliš

Current track

Title

Artist

Background