100 godina turizma u Tisnom

Written by on 31/07/2023

Ove godine slavi se sto godina turizma u Tisnome!

Sve je počelo davne 1923. godine kada je tišnjanski student u Pragu, Ivo Fantov koji je sa još nekolicinom dalmatinskih studenata propagirao turizam na Jadranu u Tisno doveo prvu organiziranu skupinu gostiju iz Češke. Tih godina kuće i ulice su osvjetljavali petrolejska svjetla, a za piće i druge potrebe koristila se voda kišnica iz gusterna.

1929. splitski list „Novo doba“ piše kako je „Tisno lijepa varošica koja je već i u stranom svijetu stekla glas prvoklasnog morskog kupališta i ljetovališta. Najbrojniji gosti bili su iz Austrije, odnosno Beča.“

Dana Gospodnjeg, 26.5. 1936., tišnjanski trgovac, a jedno vrijeme i načelnik Općine Tisno, Ante Pasqualin, u svojoj velikoj kući nasuprot mosta, u kojoj su se jedno vrijeme nalazili porezni ured, općina i pošta, otvorio je hotel i nazvao ga „Borovnik“. Hotel i danas nosi isto ime.

Otvorenje hotela zasigurno je donijelo novu i veću dimenziju tišnjanskom turizmu pa splitsko „Novo doba“ u ožujku 1937. godine ponovo piše da je „Tisno uz Biograd i Zlarin, najbolje ljetovalište na tom dijelu primorja te imade jedan hotel i dva pansiona“

Od starih vremena do današnjih dana turizam u Tisnom je mijenjao svoje oblike, ali ono što trajno ostaje i zašto opstajemo na zahtjevnom turističkom tržištu je naša sposobnost prilagodbe u zahtjevnim vremenima i izazovima, dobar turistički proizvod te gostoljubivost i gostoprimstvo.

Kroz svih ovih sto godina bilo je velikih vizionara u našem turizmu koji su doprinijeli onom čime se danas možemo pohvaliti.

Možete zamisliti kako je to bilo kada su te 1923. godine prvi češki turisti zaplivali u čistom tišnjanskom moru na čuđenje lokalnog stanovništva za koje u to vrijeme kupanje u moru ili sunčanje bila nezamisliva aktivnost. Otada u Tisnom postoji izreka „kupaš se kao Čeh“. Paralela se može potegnuti i za godinom 2012. kada Tisno ugošćava „Garden festival“, festivale elektronske glazbe u uvali Rastovac. Kroz mjesto defiliraju tisuće mladih „svih raca i kolura“, dok dobar dio lokalnog stanovništva to naziva „Sodomom i Gomorom“. No danas, 2023. godine, jedanaest godina kasnije, festival je u potpunosti integriran i od lokalne zajednice prihvaćen kao dio identiteta našeg turizma.

Možemo reći da je Tisno uvijek bilo predvodnik turističkih trendova od davne 1923. godine do današnjih dana.

A znate kako kažu: Prvih 100 godina je najteže, kasnije je sve lakše!


Ultra Split

Hitovi koje voliš

Current track

Title

Artist

Background