Tin Bašić iz Cijenegoriva.info: Gorivo je preskupo, treba pronaći novi model

Written by on 24/01/2022

Cijene goriva, kako na svjetskom, tako i na domaćem tržištu, već tjednima rapidno rastu. U programu Ultra jutra osnivač portala cijenegoriva.info koji već godinama prati trendove na naftnome tržištu Tin Bašić komentirao je aktualna poskupljenja.

– Svi mi svakog se utorka bojimo što će nas dočekati na benzinskim postajama. Imamo i razloga za to, trenutno plaćamo najskuplju cijenu Eurosupera u povijesti – komentira nam Bašić te dodaje kako u zadnje vrijeme s razlogom strepimo hoće li gorivo svakoga utorka biti sve skuplje i skuplje.

U javnosti se pojavila teorija kako je poskupljenje goriva priprema za uvođenje eura od iduće godine. Bašić na to kaže:

Ne bih ulazio u tu debatu. S takvim se stvarima trebaju baviti ljudi koji ih govore. Ne vidim poveznicu, ali i da vidim, to nije ni bitno. Ono što vidim je da nam je benzin preko 11 i pol kuna, to je važnije od bilo čega drugoga.

Iako je novi dan sa sobom donio jednake cijene goriva, barem za benzin i dizel, još se uvijek radi o povijesno visokim cijenama, poručuje osnivač uglednoga portala koji svaki tjedan objavljuje procjene o cijenama nafte na tržištu.

U vremenima smo kada je nafta financijski instrument. Kroz povijest masovna je kupovina nafte dovela do drastičnih poskupljenja. Međutim, danas imamo potpuno drugačiju situaciju. Imamo rizike za koje nismo niti znali da postoje do prije tri godine – poručuje.

S obzirom na razna poskupljenja u svim sferama društva, glavno je pitanje kada će cijene ići dolje i kada će se situacija na tržištu smiriti.

Prvo se mora stabilizirati ponuda i potražnja. Pitanje je koliko je proizvodnja jaka, ali najbitnije je da naftne kompanije moraju nadoknaditi ono što su izgubile posljednjih godina – objašnjava nam te dodaje kako je glavni problem gorivo koje je posebna vrsta robe: – Opcija je ili pustiti tržište da se samo regulira ili se prepustiti regulaciji od strane države.

Ukoliko se rast cijena nastavi, Vlada planira ponovno zamrznuti cijene. Osnivač popularnoga portala kaže, to nije dugoročno rješenje.

To neće dovesti do ničega na duže staze. Kompanije moraju vratiti gubitke iz perioda kada nisu mogli zarađivati. Moramo pronaći nekakav drugi model – kaže i dodaje:

Gorivo je mali kotačić u cijelome sustavu. Rastu i cijene plina, i cijene struje. A to sve zbog tržišta. Nešto se treba poduzeti – zaključio je Tin Bašić.

Ultra jutro poslušajte svaki radni dan od 8 do 12, samo na Ultri Split.

FOTO: Pixabay.com

Hvala www.cijenegoriva.info.


Ultra Split

Hitovi koje voliš

Current track

Title

Artist

Background