[Sea Dance 2021] Tijana T za Ultru: “Ovo je apel, dolazim u Split, tko god da me zove!”

Written by on 01/09/2021

Veliko ljetno festivalsko finale je u Crnoj Gori, na plaži Buljarica koja je i ove godine domaćin Sea Dance Festivala. Naš Toni Jurić kao i s Exita donosi ekskluzivne razgovore s velikanima iz svijeta elektronske glazbe. Petak večer, ili ako ćemo bit precizniji subotnje jutro smo dočekali uz Tijanu T, a kako je to nastupati u trenutcima kada sunce izlazi, otkrila nam je nekoliko minuta prije svog seta.

Dobra večer, možemo skoro reći i dobro jutro.

Dobra večer, veliki pozdrav Splitu!

Ljeto nam se bliži kraju, kako si ga provela?
Provela sam ga onako polu radno. Malo kasnije je počela radna sezona, s Exitom kao prvim festivalom. Trenutno radim, putujem što je stvarno dobra vijest!

Dugi niz godina si na sceni. Krenula si kao novinarka i PR, a danas si DJ. Što ti je teže, bit u mojoj ulozi ili u ulozi gosta?
Pa znaš šta, nije lako ni jedno ni drugo iskreno da ti kažem. Oba posla ekstremni poslovi, koji nisu baš za normalne ljude. Prvenstveno treba bit izdržljiv mentalno, onda fizički. Moje bavljenje novinarstvom mi jako pomaže u DJ karijeri. Prije svega upoznala sam scenu i pravila scene, prije nego što sam sama postala izvođač. Drugo intervjuirala sam toliko DJejeva u životu da sam iz tih intervjua čula toliko savjeta o tome što znači biti DJ. Također navikla sam da budem budna cijelu noć i radim. Zapravo kad pogledaš, jedan dio posla DJeja je traganje za novom muzikom, a kao novinar to sam isto morala radit i istraživat. Pogotovo kao glazbeni novinar, trebaš slušat muziku, educirat se tko stoji iza te muzike. Tako da ja obožavam istraživati stvari, što sam prenijela muziku i DJing. Što je lakše, što je teže, to je teško procijeniti. Nekad se ljudima čini da je neki posao vrlo lagan, ali to uopće ne mora bit tako. Na primjer, biti manekenka djeluje kao neviđeno lak posao, ali ja mislim da nije!

Dosta si istraživala glazbu kao novinar, a pogotovo sad kao DJ. Što misliš kako će se zvuk elektronske glazbe razvijat?

Znaš šta, meni je jako teško da to procijenim. Posebno jer posljednjih 5,6 godina, dogodila se jedna jako zgodna situacija na elektronskoj sceni. Postoji mjesto za svakoga. Ima toliko paralelnih scena, naravno ako pričamo o ogromnim pozornicama, festivalima, klubovima, muziki koji DJejevi rade za desetke tisuća ljudi, tamo postoje i neki dominantni trendovi. Ali čak i tamo ima toliko različitih DJejeva i različitih pravaca. To mi se jako sviđa, da se u posljednjih nekoliko godina stvorilo mjesta za svakoga. Za svakoga ima po nešto, nebitno koji god glazbeni ukus da ima, može naći nešto novo i uzbudljivo. Tako da mislim da će se tako nastavit jer ljudi na taj naćin konzumiraju glazbu. Nema više samo jednog glazbenog kanala, kao MTV, pa ga sad ti slušaš i ono šta on nametne je popularno. Danas imaš milijardu stranica i izvora, između ostalog imaš i algoritme na streaming servisima, koji ti nude neku novu muziku. To može bit i dobro i loše. S jedne strane je dobro što netko umjesto tebe traži tu novu muziku, a s druge strane može bit loše jer zaglaviš u nečemu svome. Nema onog nasumičnog pronalaska nečega ludog, što sam nikad ne bi pronašao. Ali da, čini mi se da je u 21. stoljeću sve razvođeno na sve strane i da se tako može.

Ponovno si se vratila na Sea Dance, nakon magičnog seta 2019. kad smo dočekali zoru s tobom. Večeras ti je ponovno pripala čast uvesti nas u jutro. 

Jao znaš šta, ja sam toliko nervozna sad pred ovaj nastup. Zato što sam te 2019., prije dvije godine kad je posljednji put održan Sea Dance, došla bez ikakvih očekivanja jer nikad prije nisam nastupala ovdje. Na kraju je ispao jedan od mojih najboljih setova u životu. Svima je bilo lijepo i to znam, jer sam dobivala na stotine poruka i još uvijek ih dobivam skoro pa dvije godine kasnije. Ja koja sam u tom trenutku radila po 100 nastupa godišnje, mogu reći da je to bio jedan od najboljih setova, jer je to bila jedna stvarno izuzetna situacija. Tada se dogodila magija, nešto spektakularno sa suncem, prirodom, svitanjem, muzikom, sve se sinkroniziralo. Sada sam nervozna jer znam da svi od mene ponovno očekuju isto, ali ne znam hoće li se dogodit, jer nije sve do mene. To je i do trenutka, ta magija nekad se dogodi, jer se sve poklopi i to je van moje moći. Tako da vidjet ćemo što će bit. Možda se dogodi da set bude malo energičniji nego prošli put, jer sam upala u taj zvuk posljednjih tjedana, a vidim da je i publika za to spremna.

Tijana hvala ti…

Ma hvala Splitu! Samo da još nešto kažem, moram pozdravit Split, inače moj najdraži grad na Balkanu!

Nadam se da ćemo se onda vidjeti što prije, čekamo te od 2017…

Ovo je apel, dolazim ko god da me zove. Splite vidimo se!


Ultra Split

Hitovi koje voliš

Current track

Title

Artist

Background