Počinje probna Državna matura. Ravnatelj NCVVO-a za Ultru Split: Poanta je smanjiti stres, dogodine stižu velike novosti

Written by on 15/03/2022

Od danas pa narednih mjesec dana učenici završnih razreda srednje škole i učenici trećih razreda polažu probnu Državnu maturu. Maturanti imaju opciju polaganja svih predmeta, dok trećaši imaju obvezu polaganja isključivo tri glavna predmeta. Ravnatelj NCVVO-a Vinko Filipović u programu Ultra jutra otkrio je što pristupnici mogu očekivati.

– S obzirom na to da maturanti po prvi put polažu maturu po novim kurikulumima, da se radi o maturantima koji imaju jako nepovoljne dvije godine iza sebe, želimo ih upoznati sa sadržajem ispita, sa samim konceptom i cijelom procedurom. Glavni cilj je učenicima na vrijeme dati povratnu informaciju – otkrio je ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović.

Rezultati probne mature neće utjecati na rezultate prave Državne mature na ljeto, niti će se upisivati kao ocjena u e-Dnevniku, poručio je ravnatelj i dodao:

– Poanta je da učenici dva mjeseca prije vide u kojoj su mjeri usvojili sadržaje i ishode. Imaju dva mjeseca ispred sebe za poboljšati znanje. Cilj nam je ublažiti stres i u sadržajnom smislu upoznati ih s onim što ih čeka.

Osim maturanata, probnoj maturi pristupaju i učenici trećih razreda četverogodišnjih programa koji su prva generacija koja od početka srednjoškolskoga obrazovanja radi po novome programu “Škole za život”. Na pitanje hoće li i oni pisati jednaku maturu kao maturanti, Filipović je rekao:

– Ne, trećaši će pisati maturu na temelju prethodna dva razreda i trećega u kojem trenutno jesu. Njihovi se ispiti razlikuju po tome što je ispit iz Hrvatskoga jezika jedinstven, dakle nema osnovne i više razine. Razlog tome je što će učenici dogodine po prvi put pisati ispit iz Hrvatskoga jezika na samo jednoj razini – otkrio je i dodao kako to nije jedina promjena:

– 2023. godine mijenja se dosta toga. Osim jedinstvenoga ispita, novost je i da će učenici pišući esej morati postići određen broj bodova kako bi položili sami ispit, što do sada nije bio slučaj – jasno je objasnio.

Dodajmo ovome kako je nedavno na stranicama NCVVO-a objavljen i ispitni katalog za maturu 2023. godine, u kojemu stoji kako će se osim navedenih područja (književnosti i gramatike te eseja) ispitivati i treća komponenta, odnosno sažetak.

Filipović je otkrio i kakvi su prvi dojmovi učenika.

– Učenici su prihvatili da je ovo najbolji način da se upoznaju sa konceptom, pitanjima i samim ispitom. Mi doista mislimo da ćemo s ovime ublažiti pritisak – poručio je.

Poslao je i poruku svim pristupnicima probne mature.

– Iskoristite predstojeće ispite, doznajte u kojoj ste mjeri savladali gradivo. Gledajte na ovo kao na priliku da uočite praznine u znanju koje možete popuniti u narednom periodu – zaključio je Vinko Filipović.

Ultra jutro poslušajte svaki radni dan od 8 do podne, samo na Ultri Split.


Ultra Split

Hitovi koje voliš

Current track

Title

Artist

Background