Iz mora izvučeno 15 tona otpada

Written by on 23/06/2021

Završena je 22. akcija čiščenja podmorja koju je RK „Roniti se mora“ sa partnerima održao na tri lokacije na otoku Visu.

Sav materijal prikupljen tijekom akcije je odvezen s otoka, biti će razvrstan i adekvatno zbrinut. Vrijednost ostvarena prodajom otpada biti će donirana za Plavo ronilačko srce za SOS Dječje selo. Na taj način dodatno se pomaže lokalnoj zajednici i oslobađa ih se svake brige oko prikupljenog materijala, priopćili su iz Think Green tima.

Na taj način dodatno se pomaže lokalnoj zajednici i oslobađa ih se svake brige oko prikupljenog materijala. Akcija je provedena na tri lokacije, Trajektna luka, riva i uvala Stonac. Iz podmorja je izvučeno petnaest tona, odnosno više od trideset kubičnih metara otpada. Plan je premašen za više od pedeset posto. Najveći komadi bili su metalno nadgradje broda, ostaci kanalizacijskih cijevi, plastična pasara, bicikli i kamionske gume. Akumulatori i gradjevinski otpad bili su najzastupljeniji, dok je sitnog plastičnog otpada bilo nesto manje. Za sitni otpad upotrebljeno je više od 1000 vreća. Pronađena je i vojna oprema uključujući talijansku kratku pušku, streljivo raznog kalibra te noževi. Oprema je predana na desalinizaciju u „Mvsevm”.

U akciji je sudjelovalo više od šezdeset ronioca koji su zajedno odradili preko šest stotina radnih sati pod vodom. Osim otpada prikupljenog u podmorju sa otoka visa u sklopu Think Greena prikupljeno je po otoku i šest tona otpadnih guma i bijele tehnike. Kao i tisuću litara otpadnih ulja. Cijelokupan napor volontera Think greena ne bi bio moguć i tako uspješan bez adekvatne potpore lokalne zajednice, Grada Visa i njenih društava.

U akciji su sudjelovali članovi Ronilačkog kluba Roniti se mora – Zagreb uz pomoć UPA Rostrum – Split i RK Roniti se mora – Šibenik.

Ronilački klub Roniti se mora već deset godina organizira akcije Think Green u okviru kojih se čisti podmorje, rijeke i jezera diljem Hrvatske, a osim čišćenja djeluje se i edukativno te se podiže ekološka svijest i ukazuje javnosti na probleme onečišćenja okoliša. Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.


Ultra Split

Hitovi koje voliš

Current track

Title

Artist

Background