Renesansna Hrvatska uz nagrađivane DJeve

Written by on 14/12/2020

Video projekt turističke promidžbe renesansne Hrvatske uz atraktivne nastupe nagrađivanih autora elektroničke glazbe pokrenula je nagrada „Ambasador“.

Udruga Klubska kultura kao utemeljitelj nagrade „Ambasador“ koja se dodjeljuje akterima elektroničke glazbe za ostvarenja u proteklih 12 mjeseci, uoči svog petog izdanja pripremila je video projekt „Renaissance“.

Lokacije

Cilj video projekta je turistička promidžba povijesne i kulturne baštine renesansne Hrvatske poput dvoraca, utvrda i starih gradova uz atraktivne nastupe nagrađivanih autora elektroničke glazbe.

Ovaj serijal je sniman na tri renesanse lokacije u Hrvatskoj u Velikom Taboru, Trsatskom kaštelu u Rijeci i Omiškoj Fortici.

Dvorac Veliki Tabor

Plemićki grad Veliki Tabor jedan je od najbolje sačuvanih kasnosrednjovjekovnih i renesansnih utvrđenih gradova kontinentalne Hrvatske, te jedan od najznačajnijih kulturno–povijesnih spomenika profanoga graditeljstva. Ovaj spomenik kulture najviše nulte kategorije jedan je od najprepoznatljivijih identiteta, ne samo Hrvatskog zagorja, već i Hrvatske.

Veliki Tabor je izuzetan upravo zbog svoje monumentalne i autentične fortifikacijske arhitekture. Svojim smještajem na vrhu Košničkog Huma, na 333 m nadmorske visine, dominira zagorskim krajem već više od pola tisućljeća – arhitektura se zapravo stopila s prirodom čineći jedinstvenu sliku. Impresivan je i pogled koji se s Velikog Tabora pruža na cijelo Hrvatsko zagorje i dio Slovenije.

DJ set na ovoj lokaciji je odradio Yakka, dobitnik nekoliko nagrada “Ambasador” od strane publike i struke; o njemu je ove godine pisao stručni časopis Hrvatskog društva skladatelja “Cantus” Jedan je od aktualnih predvodnika domaće house scene iza kojeg stoje brojna izdanja, a tijekom nastupa u ovom projektu puštao je autorsku glazbu koja uključuje remikse koje je radio za domaće i strane glazbenike – Barbara Tucker, Adrian Hour, Eric Powa B, Detour, Nipplepeople, Anna Moor i drugi. Trenutno radi na novom albumu i remiksima koji će izlaziti kontinuirano u 2021.g.

Projekt je snimljen i na lokacijama Trsatski kaštel u Rijeci (Dalton Trance Teleport) i Tvrđava Fortica Starigrad u Omišu (DJ Jock), a video premijere ovih izdanja održavaju se 20.12. i 27.12. od 20h.

Trsatski kaštel

Trsatski kaštel je strateški izbočeni vidikovac na 138 metara visokom brijegu koji dominira Rijekom. Jedna je od najstarijih fortifikacija u Hrvatskom primorju u kojoj su sačuvana obilježja ranosrednjovjekovne gradogradnje. Dalton Trance Teleport je veteran na trance sceni. U autorskom live nastupu promovira svoj treći studijski album „Bazzar“. Dobitnik je „Ambasadora“ za najboljeg goa/psytrance DJ-a prema glasovima publike 2017.g. Uz njega je nastupio i Roko Pečarić koji inače svira na većem broju instrumenata, a na „Bazzaru“ je zaslužan za ekspresiju bouzouki gitare.

Premijera seta će biti 20.12. na facebook stranici Ambasadora.

Tvrđava Fortica

Tvrđava Fortica nalazi se na samom vrhu omiške Dinare. Čim stupite nogom u više od 500 godina staru utvrdu, shvatit ćete zašto su stari Omišani nosili teške kamene gromade na vrh planine. S kule Fortice pruža se pogled na cijeli grad, kanjon rijeke Cetine, na otoke Brač, Hvar i Šoltu, zatim srednja Poljica. Karijera mladog Splićanina, DJ Jocka u neuzaustavljivom je usponu, a apsolutni vladar techno scene Carl Cox istaknuo ga je kao iznimno zanimljivog producenta zvjezdane budućnosti. Pjesma “Raw Love” u samo je nekoliko dana došla na ljestvice najprodavanijih izdanja u svijetu. Redovito se nalazi među laureatima nagrade Ambasador, gdje dvije godine zaredom dobiva nagradu za Najboljeg DJa.

Premijera seta će biti 27.12. na facebook stranici Ambasadora.

Zašto Renesansa?

Renesansa je jedno od najkreativnijih razdoblja u književnosti i umjetnosti, zaslužna za intelektualni i umjetnički procvat. Renesansa je obnova i preporod; era koja je naglašavala studije, učenje i poboljšanje samoga sebe. Upravo to su sve odlike koje ističe Ambasador kroz svoje djelovanje. Uvijek potiče kreativce, traži promjene, afirmira.

2020.g. će ostati zabilježena kao ona u kojoj su klupske i festivalske pozornice mirovale. Plesni podiji uglavnom su zjapili prazni i u većini slučajeva sve je to zamijenjeno virtualnim događajima. Upravo iz tog razloga što su autorima i DJ-ima elektroničke glazbe onemogućeni nastupi i daljnji razvoj, Ambasador je po uzoru na vodeće svjetske brendove, a u suradnji sa BURN energy drink i partnerima (Dvor Veliki Tabor, Trsatski kaštel – TZ Rijeka; Fortica Starigrad Omiš – Grad Omiš) odlučio krenuti u novu virtualnu avanturu radi očuvanja scene. U projektu Renaissance spaja se renesansna i suvremenu umjetnost približavajući tako elektroničku glazbu širem auditoriju i kulturnim tokovima RH.

Projekt se planira nastaviti i tijekom 2021.g. snimanjima na brojnim zanimljivim lokacijama i u suradnji sa nagrađivanim autorima elektroničkog zvuka.


Ultra Split

Hitovi koje voliš

Current track

Title

Artist

Background