Poznat program Festivala bespravne gradnje

Written by on 01/07/2021

Festival bespravne gradnje i devastacije prirode održat će se 4. srpnja u prekrasno razorenoj uvali Vruja između Brela i Piska.

FBGDP – face


Centralni dio programa održava se u samoj uvali, na zemljano-betonskom platou pored ilegalnih građevina, nedaleko od plaže.
Posjetitelje očekuje više događanja u četiri sata programa na više lokacija u samoj uvali


PROGRAM

17:00 – 18:00 Osnove joge na bespravno izgrađenim površinama
Prva na rasporedu je radionica Osnove joge na bespravno izgrađenim građevinama, a koju vodi instruktorica iz Brela, Dora Puharić. Počinje u 17 sati. To je jedino događanje koje bi se trebalo održati na plaži.
Plažu je cijenjeni bespravni graditelj Stipe Latković ogradio svojim bespravnim objektima uzdignutim na državnoj zemlji. Plaža se na Google tražilici reklamira kao “privatna” plaža njegova Resorta Vruja.
Radionica osnova joge namijenjena je svima koji traže način kako da se oslobode stresa kojeg stvara nerad državnih institucija, bilo da su u tome tek početnici ili dugogodišnji njihovi korisnici.


17:30 – 18:00 Radionica vikend ziđanja i armiranja sušilom za robu uz korisne pravne savjete za buduće bespravne graditelje
Pola sata kasnije, u 17.30, na zemljano-betonskom platou započet će Radionica vikend ziđanja. Na njoj će se polaznici upoznati s osnovama bespravnog graditeljstva kao što su armiranje sušilom za robu i gradelama te šalovanje vratima od kredence, a naučit će i zašto je najbolje ilegalne radove obavljati upravo vikendom. Svi budući bespravni graditelji ovdje se mogu javiti i za pravne savjete, a moguće je da se održi i ritualno spaljivanje građevinskih dozvola. Radionicu vodi Luka Mimica iz Mimica.


18:00 – 19:00 Oslikavanje betonskih nakaza akvarelom
U 18 sati slijedi likovna radionica Oslikavanje betonskih nakaza akvarelom. Vodi je slikar, kipar i glazbenik Joško Klarić iz Brela. Posjetitelje će dočekati sav materijal, a radionica je namijenjena i početnicima i naprednim slikarima te svim mrziteljima prirode.


18:30 – 19:00 Performans stvarnog Vice Tomasovića i nevidljivog Siniše Labrovića
U 18:30 na jednoj od okuka bespravne ceste uvrštene u popis za rušenje Građevinske inspekcije, performans će započeti umjetnik Vice Tomasović. Projekt u suradnji s nevidljivim Sinišom Labrovićem uključivat će ispisivanje rečenice na latinskom jeziku. Dalje ne smijemo otkriti.


19:00 – 19:45 Okrugli stol s arhitektima i urbanistima – Kako spriječiti bespravne graditelje da iseljavaju iz Hrvatske
U 19 sati počinje Okrugli stol. Na njemu će o važnosti bespravnih graditelja za budućnost Hrvatske razgovarati Daša Gazde, predsjednica Društva arhitekata Split, Mariana Bucat arhitektica i kroničarka ilegalne gradnje u uvali Vruja, zatim Petra Radić, arhitektica iz udruge Kačić, ujedno nova načelnica Općine Podgora koja se u mandatu njenog prethodnika našla na udaru kritika zbog nasipavanja plaža materijalom od iskopa. Sudionice će davati korisne savjete kako potaknuti bespravnu gradnju u vašem gradu ili općini.


19:45 – 20:20 Nastup pučkog pjesnika iz Piska
Nakon Okruglog stola, slijedi nastup mještanina Piska, pučkog pjesnika Borisa Dežulovića.


20:20 – 21:00 Glazbeni program
Za kraj, posjetitelje očekuje glazbeni program koji bi trebao trajati do 21 sat.
Spremna su i dva cijelovečernja, popratna događana.

ilustracija Tea Jurišić

Festival bespravne gradnje i devastacije prirode (FBGDP) održat će se 4. srpnja u prekrasno razorenoj uvali Vruja između Brela i Piska.


Continue reading

Ultra Split

Hitovi koje voliš

Current track

Title

Artist

Background