Ploče su nakon gotovo četiri desetljeća ponovno prodavanije od CD-ova

Written by on 12/10/2020

Prvi put u zadnjih 30 godina u Sjedinjenim Državama gramofonske ploče prodaju se bolje od kompaktnih diskova, objavila je američka diskografska udruga RIAA.

U prvoj polovici 2020. godine glazbeni fanovi potrošili su 232,1 milijuna dolara na ploče, a na CD-ove 129,9 milijuna. No ukupna je prodaja fizičkih nosača zvuka pala za 23 posto u odnosu na prošlu godinu što RIAA pripisuje zatvaranju glazbenih prodavaonica u vrijeme pandemije. 

Ploče su ukupnoj prodaji fizičkih nosača zvuka sudjelovale sa 62 posto, što je odličan podatak za ljubitelje vinila čiji su povratak potaknuli kolekcionari i hipsteri, nostalgični za stranom A i stranom B. 

Ipak, to je kap u moru zarade koja se ostvaruje ‘streamingom’, koji u ukupnoj prodaji glazbe sudjeluje s čak 85 posto. Prihodi digitalnih streaming servisa, poput Spotifya, Apple Musica i Amazona, iznosili su 4,8 milijardi dolara. 

Zatvoreni u kućama tijekom pandemije, ljubitelji glazbe sve češće se pretplaćuju na takve platforme i broj njihovih korisnika dosegao je 72 milijuna, odnosno 24 posto više nego u prvom dijelu 2019. 


Ultra Split

Hitovi koje voliš

Current track

Title

Artist

Background