DEVETO IZDANJE FESTIVALA NEZAVISNE KULTURE – PLATFORMAT!

Written by on 22/09/2021

Velikim 32-metarskim natpisom ispisanim kredom na platou Doma mladih, Platforma Doma mladih najavljuje festival nezavisne kulture PLATFORMAT koji će se održati od 01. do 03. listopada u i ispred zgrade popularno zvane jednostavno Dom (Ulica slobode 28, Split).

Festival PLATFORMAT je rezultat zajedničke suradnje korisnika prostora Doma mladih. Kao takav, primjer je dobre suradnje i prakse između različitih aktera koji kontinuirano rade na profiliranju Doma mladih – njegovoj afirmaciji kao društveno-kulturnog centra, te razvoju lokalne kulturne scene.

PLATFORMATOM se želi dati podrška programima lokalne kulturne i društvene scene koja razvija kritičke, interdisciplinarne, inkluzivne i edukativne programe koji stvaraju novu publiku i usmjereni su na aktualne društvene procese. Stoga je program PLATFORMATA do sada uključivao čitav spektar različitih multidisciplinarnih i edukativnih programa, umjetničke produkcije i rezidencijalne programe, projekcije i javne akcije te društveno-zabavni program koji se realizira kroz participativnu formu slobodnog djelovanja i samoorganizacije.

Ovogodišnji festivalski program jednako je bogat kao i dosadašnjih godina. Participativne, edukativne, umjetničke i aktivističke aktivnosti te javne rasprave ističu se u trodnevnom programu. Nezaobilazan je naravno i zabavni program na koji možete računati svakodnevno s početkom već u kasnim popodnevnim satima.

Festival će se otvoriti u petak (01. listopada) moderiranim razgovorom u novouređenom prostoru zvanom Razred. Govorit će se o namjeni, načinu korištenja i upravljanja Domom mladih, prilikama i mogućnostima Doma mladih te o njegovim korisnicima, kao i o načinima na koji se možete uključiti i sami postati dio splitske (nezavisne) kulturne scene ili pokretači društvenih promjena.

Još jedna rasprava, popraćena kratkim uvodnim predavanjem, na rasporedu je drugog dana festivala. Rasprava “Reci ti meni: prostor i street art” osvrnut će se na utjecaj izgleda javnog prostora na psihologiju građana. U tom smislu, iako je Dom mladih betonski gigant s ograničenim pristupom danjem svjetlu, u njemu na nekoliko punktova buja život u zelenim oazama u prostorima Male Scene i Open Boxu, a ovom prilikom će se uljepšati i “džungla” s južne strane zgrade. Sudjelovati mogu svi, bilo donacijom biljaka, zemlje ili štapova za podupiranje ili pak tako da zasuku rukave i grabljaju, zalijevaju i čiste.


Ultra Split

Hitovi koje voliš

Current track

Title

Artist

Background